Wat me nou toch is overkomen!


Ze loopt het kantoor uit en trekt de deur achter zich dicht. Blij en opgelucht voelt ze zich. Ze heeft het dan toch gedurfd om het te zeggen. Eindelijk. Ze zucht nog eens diep. En dan nu lekker naar huis. Ze sluit haar computer af, pakt haar tas en stapt op haar fiets. Terwijl ze naar huis fietst, denkt ze nog even terug aan het gesprek dat ze net heeft gehad. Het functioneringsgesprek met haar leidinggevende. Tijdens een eerder gesprek een paar maanden geleden had ze het ook al ter sprake willen brengen, maar toen had ze het niet gedurfd. Achteraf natuurlijk mega veel spijt van gehad, maar ja, het was nou eenmaal zo gelopen. Maar het gesprek van vandaag had ze goed voorbereid. Ze wist precies wat ze wilde zeggen en dat had ze ook gedaan. YES! Gelukt! Dan denkt ze terug aan hoe het gesprek verder is verlopen. En ineens dringt tot haar door wat er is gebeurd. Wat? Wat heeft ‘ie nou eigenlijk gezegd? Wat is me nou toch overkomen?

Ze haalt de situatie nog weer even terug. Het gesprek verliep best goed. Haar leidinggevende had zijn waardering uitgesproken voor het vele werk dat ze in de afgelopen periode heeft verricht. Hij toonde oprechte belangstelling in hoe zij het had ervaren en hoe het met haar gaat. Ze had aangegeven dat ze haar werk leuk vindt, maar dat ze inhoudelijk toch wel wat mist. Ze wil graag meer inhoud, naar een hoger niveau omdat ze voelt dat ze dat kan en dat ze dat in zich heeft. Ze heeft intern een vacature voorbij zien komen waar ze eigenlijk op zou willen solliciteren. Dat zou een mooie stap in haar carrière betekenen. Ze realiseert zich dat ze er misschien nog wel wat scholing en ondersteuning voor nodig heeft, maar het zou een mooie nieuwe uitdaging voor haar zijn.

Haar leidinggevende had geantwoord dat hij blij was dat ze dit aangaf. Hij had ook wel gezien dat ze ambities heeft en dat haar huidige werk daar misschien onvoldoende op aansluit. Hij wil haar graag faciliteren in haar ontwikkeling. Ze doet haar werk zo goed en hij is zo blij met haar en haar inzet. Hij had nog wel een goed idee hoe hij haar kon helpen toch meer inhoud en niveau te krijgen. Er wordt binnenkort gestart met een nieuw project en hierin zou haar kennis, ervaring en inzet heel goed van pas komen. Dat zou ze echt goed kunnen en dat zou een mooie manier zijn om alvast een stap te maken naar een hoger niveau en alvast wat ervaring op te doen. En dan van daaruit later de stap naar een andere functie.

Nu ze er op terugkijkt en nadenkt over het project waarover hij vertelde, lijkt dat ineens helemaal niet een stap in de goede richting. Dat is veel meer van wat ze nu ook al doet. Weer hetzelfde, weer geen nieuwe uitdaging, niet meer inhoud en al helemaal geen stap naar een hoger niveau laat staan een mooie carrièrestap. Ze heeft zich met een kluitje het riet in laten sturen. Hij had het verhaal ook zo goed gedaan, haar geprezen voor haar goede werk en haar inzet. En ja, daar was ze nu eenmaal toch gevoelig voor. Ze baalt van zichzelf omdat ze niet alert genoeg is geweest. Maar, ze gaat niet weer afwachten. Ze weet wat ze wil en ze besluit dat ze het er niet bij laat zitten.

De volgende ochtend loopt ze meteen het kantoor van haar leidinggevende binnen. Hij kijkt verbaasd op. Ze doet de deur achter zich dicht en zegt: Heb je even tijd voor me? Ik wil graag even terugkomen op ons gesprek van gisteren.

Herken je iets in dit verhaal?

Is het jou ook wel eens overkomen dat een gesprek met je leidinggevende anders liep dan je had gehoopt? Terwijl je je zo goed had voorbereid. Je echt in je hoofd had wat je wilde bereiken en dat ook hebt uitgesproken. Maar dat het gesprek zo verliep dat je pas op het moment dat je weer buiten stond ineens dacht ‘Wat is me nou toch overkomen?’ En dat je dan verbaasd was over jezelf omdat je niet hebt ingegrepen toen het gesprek een wending nam die jij niet had voorzien.

Bedenk dan dat het niet aan je voorbereiding heeft gelegen en ook niet aan je inzet tijdens het gesprek. Het kwam je leidinggevende alleen niet zo heel goed uit. Je bent goed in je werk en daar willen ze je graag houden. Daar lever je een goede prestatie en daar willen ze je niet missen. Dat is op zichzelf heel mooi. En het is prachtig dat je al zo ver bent gekomen.

Maar voor jou gaat het verder dan dit. Jouw wens om je ambitie waar te maken past op dit moment misschien niet in het plaatje dat je leidinggevende voor ogen heeft. En weet je? Dat hoeft ook helemaal niet. Als jij er maar voor zorgt dat wat je doet past in jouw eigen plaatje en in het plan dat jij voor jezelf voor ogen hebt. De persoon in dit verhaal liet het er niet bij zitten en ging terug. Omdat ze niet heeft gekregen wat ze wilde maar vooral omdat ze zich onvoldoende gehoord en gezien voelde.

Wat zou jij doen in zo’n situatie? Kom je er op terug als het gesprek anders loopt dan je had gehoopt en verwacht? Geef je nogmaals aan dat je iets wilt met je ambitie? Doe je een nieuwe poging om je leidinggevende daarvan te doordringen? Ik hoop het wel. Het is het namelijk meer dan waard! Jij bent het waard om je ambities na te jagen en waar te maken, om je talenten ten volle in te zetten, om zinvol werk te doen en je carrièrepad te bewandelen. Laat je dat door niemand afnemen.

Dus als je een gesprek hebt gehad waarvan je dacht ‘Wat me nou toch is overkomen!’ ga dan terug, zeg dat je afspraken wilt maken die jou verder gaan helpen. Je hebt niets te verliezen. En je leidinggevende ook niet. Want je blijft nog steeds goed werk verrichten en waarde leveren. Alleen wel met perspectief op meer en met concrete afspraken daarover.

Kun je wat hulp gebruiken bij het helder krijgen van jouw carrièrepad en hoe je het gesprek hierover aan kunt gaan? Neem dan gerust contact met me op of meld je aan voor een gratis sessie.

Hartelijke groet,


Koptekst 1