Wat je woorden geeft, bestaat.


Hoi, hoe is het? Zit de vakantie er alweer op? Of geniet je nog van de vrijheid?

Heb jij genoten van je vakantie? En heb je ook plannen gemaakt voor na je vakantie? Heb jij jezelf beloofd dat je het allemaal anders gaat doen? Doen wat je echt graag wilt, je niet meer laten leiden door de waan van de dag, je niet meer gek laten maken door anderen.

Deze voornemens ontstaan vaak tijdens momenten van rust, zoals bijvoorbeeld de vakantie. Je bent er even helemaal uit, voelt je relaxt en dan denk je ‘we gaan het helemaal anders doen; ik ga minder werken, ik ga nu echt vragen om andere werkzaamheden, ik ga nu echt starten met die opleiding’.

Mooie voornemens, maar in de praktijk zie ik deze voornemens vaak al vrij snel stranden. Als de vakantie voorbij is, zit je nl. ook al heel snel weer in het ritme (en de sleur) van je werk. En na een paar dagen zijn jouw plannen en ideeën naar de achtergrond verdwenen omdat je alweer aan het rennen bent, je laat leiden door de drukte van alledag en de agenda van anderen. De beloftes die je jezelf hebt gedaan, ben je nog niet echt vergeten maar ze lijken ineens niet meer zo haalbaar dan je tijdens je vakantie had gedacht. Zo gaat het vaak. De voornemens verdwijnen weer uit het zicht om opnieuw terug te keren tijdens de volgende vakantie.

Zullen we afspreken dat je nu ook echt werk gaat maken van jouw ideeën en voornemens?

Maar hoe doe je dat? Hoe voorkom je dat je je opnieuw laat leiden door de waan van de dag? En dat je je pas tijdens de volgende vakantie realiseert dat er weer veel tijd voorbij is en dat je nog steeds niet hebt gedaan wat je je had voorgenomen.

Dit kun je doen door voor jezelf heel duidelijke en realiseerbare doelen te stellen. De voornemens die je tijdens je vakantie maakt, lijken in de realiteit van alledag soms helemaal niet meer zo realistisch en haalbaar. Als dat het geval is, dan is je plan te groot om in één keer te kunnen realiseren. En dat hoeft ook helemaal niet. Bedenk uit welke stappen je plan bestaat. En bekijk welke eerste stap je kunt zetten. Door je plannen heel concreet te maken en op te delen in stappen, maak je het overzichtelijk. Als je de eerste stap hebt gezet, kun je vervolgens ook de tweede zetten, en zo ga je steeds verder om uiteindelijk te komen waar je wilt.

En ook belangrijk om je voornemen te realiseren, is het hardop uitspreken en erover vertellen aan de mensen om je heen. Misschien vind je dat jouw ideeën daar nog niet concreet genoeg voor zijn, maar ook dan is het goed om ze te delen. Door het hardop uit te spreken, gaat het leven. Je zorgt er dan ook voor dat de mensen om je heen met je mee kunnen denken.

Hou je ideeën niet langer voor jezelf en alleen in je hoofd, maar deel ze! Alleen ideeën die er mogen zijn, kunnen tot bloei komen.

Wil jij voorkomen dat jouw plannen opnieuw in de ijskast gaan? Kun je hulp gebruiken bij het concreet maken of om ermee aan de slag te gaan? Meld je dan aan voor een gratis sessie.

Hartelijke groet,

Mieke


Koptekst 1