Waarom ze blijven zitten waar ze zitten, terwijl ze het helemaal niet leuk vinden.


Onderzoek heeft uitgewezen dat ruim twee derde (70%) van de Nederlanders het werk dat ze doen helemaal niet leuk vinden. Ruim twee derde! Bedenk dat morgen maar eens als je op je werk om je heen kijkt. Van de zes collega’s met wie je in een overleg of aan de lunchtafel zit, vinden vier ervan er eigenlijk geen bal aan.

Ik vond het schokkend en ontzettend jammer toen ik het las. Wat zonde van al dat talent. En het betekent nogal wat voor de resultaten van het bedrijf. Want iemand die er eigenlijk helemaal niets aan vindt, haalt niet het beste uit zichzelf en haalt dus ook niet de beste resultaten. Je zult maar de eigenaar zijn van een bedrijf…. Persoonlijk zou ik daar meteen actie op ondernemen. Zorgen dat je erachter komt wat eraan mankeert en hoe je ervoor kunt zorgen dat dit niet langer geldt in jouw organisatie.

Even terug naar het begin en naar de medewerkers.

Blijven zitten waar je zit terwijl je het niet leuk vindt, waarom zou iemand dat doen?

Daar zijn verschillende voor:

Het gevoel van zekerheid Er zijn mensen die er liever niet over nadenken wat ze van hun werk vinden. Ondanks dat ze het niet echt leuk vinden, is het eigenlijk ook wel een soort van ‘OK’. Je weet wat je hebt, je salaris komt elke maand binnen, je hebt je vakantiedagen en het gevoel van zekerheid.

Onvoldoende bewust van de mogelijkheden Er zijn ook mensen die zich onvoldoende bewust zijn van wat ze nog meer kunnen. Ze zijn zich niet bewust van hun eigen potentieel en van het feit dat er altijd andere/meer mogelijkheden zijn. En ze vinden het spannend om daar verder over na te denken, want dat kan zoveel ‘overhoop’ halen. Als de geest eenmaal uit de fles is…. Wat mensen dan vaak gaan doen is de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. En in ons brein werkt het zo dat nadelen altijd sterker wegen dan voordelen. Met als gevolg dat de huidige situatie dan toch als de beste keuze wordt gezien of in ieder geval als de meest veilige. Je weet wat je hebt en nog niet wat je krijgt. Een paar gevleugelde uitspraken zijn dan: Er is overal wel iets. De perfecte baan bestaat niet. Het is maar werk.

De waan van de dag Ook zijn er mensen die zo opgaan in de drukte van alle dag dat ze helemaal geen tijd hebben om na te denken over wat ze er nou eigenlijk van vinden en wat ze anders willen. Op sommige momenten (bijvoorbeeld tijdens een vakantie) komt de gedachte wel eens bij ze op om iets anders te gaan doen, maar zodra ze weer aan het werk zijn worden ze weer opgeslokt door de hectiek en verdwijnen deze gedachten al snel naar de achtergrond.

Niet durven Er zijn ook mensen die wel heel graag iets anders willen, maar niet durven. 95% van ons gedrag bestaat uit automatische handelingen. En alles wat automatisch gaat, kost veel minder energie dan nieuwe dingen doen. Als je iets anders wilt, betekent dat dus dat er spanningen kunnen ontstaan omdat je niet meer kunt doen wat je tot nu toe op de automatische piloot hebt gedaan.

En dan is er nog de onzekerheid, de twijfel of er wel iets anders is dat ze kunnen. Ze weten niet hoe ze daar achter moeten komen en vinden alleen die stap zetten al heel erg spannend. Zo spannend dat ze het gevoel van graag iets anders willen, wegredeneren en vooralsnog toch maar hetzelfde blijven doen.

Hoe zit het met jou? Hoe zit dat met jou? Hoor jij bij de 30%? Heb jij plezier in je werk en kun jij laten zien wat je echt in je mars hebt? Kijk dan eens naar je collega’s die een andere ervaring hebben en laat hen zien dat er ook voor hen meer mogelijk is.

Of,….. hoor jij tot die 70% van de werknemers die er eigenlijk niets aan vindt? Misschien ben je dan een beetje geschrokken van dit artikel of heeft het je juist wakker geschud. Weet dat je meer mogelijkheden en potentie hebt, dan je nu misschien denkt of kunt overzien.

Mijn missie Het is mijn missie om het percentage mensen dat plezier heeft in het werk, dat doet waar ze echt blij van worden en dat hun ambities waarmaakt, te laten groeien.

Kun je hulp gebruiken? Wil je weten hoe je erachter komt wat jouw mogelijkheden zijn? Meld je dan aan voor een gratis sessie.

Ken jij anderen voor wie dit artikel ook interessant kan zijn? Stuur het dan gerust door.

Hartelijke groet, Mieke


Koptekst 1