Vijf tips om meer ontspannen te werken


Ontspannen en werken. Dat klinkt als een tegenstelling. Of je werkt, of je ontspant. Maar het is ook mogelijk om ze samen te voegen tot ‘ontspannen werken’. In ons werk waarin er allerlei taken en opdrachten op ons af komen, waarin we het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn en hard te moeten werken, is ontspanning heel belangrijk. Ik zie veel mensen die de hele dag hard werken. Als ze het druk hebben, doen ze er nog een schepje bovenop. Geen lunchpauze nemen, want geen tijd. Lange dagen maken en ook ’s avond en in het weekend werken. Veel mensen denken dat dit de manier is waarop het nou eenmaal hoort. Maar, hoe leuk je werk ook is, deze manier zorgt niet voor het behalen van de resultaten die je zo graag wilt, kost teveel energie en zorgt er op den duur voor dat je uitgeblust raakt. Het is echt mogelijk om meer ontspannen te werken. Sterker nog het is eigenlijk heel eenvoudig. Ik deel graag 5 tips met je die zorgen voor meer ontspanning, die je werk nog leuker maken en zorgen dat je er energie van krijgt.

RICHT JE AANDACHT OP WAT WERKT

Als acties niet de resultaten hebben die we graag willen, dan zijn we geneigd te kijken naar 'waar het fout is gegaan'. Geen fijne vraag. 'Fout' hangt samen met schuld. Een schuldgevoel is een naar gevoel dat bovendien ook nog eens veel energie kost. Het is veel beter om je te richten op die dingen die werken en die je brengen bij het resultaat dat je wilt bereiken. Geef daar bewust aandacht aan.

DOE WAT JE WAARDEVOL VINDT

Uit je bed komen omdat je moet werken, voelt heel anders dan uit je bed komen voor iets waar je zin in hebt en wat je waardevol vindt. Stel jezelf elke dag de vraag wat je belangrijk en waardevol vindt en wat je dichter bij je doel brengt. Onderneem acties en besteed je tijd aan deze dingen. Dat geeft energie!

DOE HET NU

Als je stress ervaart, is het van belang om overzicht en rust te creëren. Zorg ervoor dat je ‘losse’ eindjes voorkomt. En daarmee bedoel ik dat je beslissingen neemt en taken afmaakt. Beslissingen die niet genomen zijn en onafgemaakte taken blijven in je hoofd zitten en zorgen voor een gevoel van chaos en drukte. Bepaal bij alles wat er op je afkomt: doe ik het nu, niet of later. Als je besluit om het later te doen, plan het dan nu meteen in je agenda. Op deze manier ontstaat er rust en ruimte in je hoofd en kun je je aandacht bewust richten op die ene taak.

STOP MET OORDELEN

In ons hoofd zijn we veel aan het oordelen. Over wat we hebben gedaan en over wat we niet hebben gedaan. En als we niet opletten, dan oordelen we ook nog eens over het oordelen zelf. Welk oordeel heb jij over jezelf? Wat doe je dan? Wat zeg je tegen jezelf? Wat is het gevolg? Helpt dat? Wat ga je anders doen om minder te oordelen over jezelf?

REK JE UIT EN ONTSPAN

Juist als je werkdruk of stress ervaart, zijn rust en ontspanning heel belangrijk. Vaak gaan we juist nog iets harder werken als we het druk hebben, maar veel beter is het om even afstand te nemen en pauzes in te lassen. Dat kan heel eenvoudig! Kies ervoor om lunchpauze te nemen. Echt heel belangrijk. Ga even van je werkplek en eet ergens anders je broodje op. Ook korte pauzes tussendoor zijn belangrijk. Loop even naar de koffieautomaat of naar de printer. Rek je eens goed uit en trek je gezicht eens even lekker uit de plooi. Deze momenten zorgen ervoor dat je daarna je aandacht weer beter op je werk kunt richten en dus veel productiever bent. Zorg ervoor dat je ook ‘s avonds en in het weekend voldoende rust neemt en zo min mogelijk met je werk bezig bent.

Geniet van meer ontspannen werken!

Hartelijke groet,

Mieke


Koptekst 1