Tijd voor vertraging


Vertraging, daar houden de meeste mensen niet zo van. Als je wel eens met het vliegtuig hebt gereisd of met trein en bus dan weet je dat het kan gebeuren dat je vliegtuig of trein vertraging oploopt. Niet fijn. Wij gingen vorig jaar naar Engeland. Vlucht van een uurtje, twee uur vertraging op de terugreis. Of die keer dat ik in hartje Utrecht moest zijn voor een training. Ik besloot met de trein te gaan, iets wat ik eigenlijk nooit doe. Maar centrum Utrecht leek me met de trein makkelijker dan met de auto in de spits. Voor de zekerheid (want ik heb echt een hekel aan te laat komen) nam ik een trein eerder. Vervolgens gebeurde er van alles op het spoor waardoor ik alsnog te laat kwam. Gelukkig kan ik me er redelijk makkelijk aan overgeven als het gebeurt. Ik kan er immers toch niets aan veranderen. Vaak zie ik dan mensen die zich vreselijk druk maken, enorm lopen te zuchten en te mopperen (en erger). Ik denk dan: heeft geen zin, gaat dat vliegtuig er echt niet sneller door komen. Dus ik ga zitten, pak een boekje of m’n telefoon en ga iets lezen. Of ik ga gewoon lekker onderuit zitten en mensen kijken. Ook heerlijk om te doen, gewoon eens observeren wat er om je heen gebeurt en wat er met jezelf gebeurt. Aan de omstandigheden van dat moment kun je toch niets veranderen. Zie de vertraging als extra tijd voor jezelf, die je anders niet zou hebben.


Vertragen? We hebben haast, er moet nog veel gedaan worden dus vertragen kunnen we niet gebruiken. We gaan het liefst zo snel mogelijk door. Sterker nog: we moeten door. En ook ik ben van het type: niet treuzelen, beetje doorwerken, we hebben nog meer te doen vandaag.

En toch heb ik gemerkt dat vertragen en even gas terugnemen heel belangrijk is. Ook, of zelfs juist, op momenten dat dat helemaal niet uit lijkt te komen. We zijn zo gewend om snelheid te maken dat we er niet aan denken om te vertragen. Als iets niet zo loopt zoals we hadden gehoopt, gaan we nog harder werken. In plaats van even achterover te leunen en je af te vragen wat er gebeurt waardoor het niet loopt zoals je zou willen.


Vertragen is vaak het sleutelwoord. Vertragen is nodig om afstand te nemen, om te laten bezinken waar je mee bezig bent. Om je af te vragen wat je daarvan vindt en wat je erbij voelt. Om jezelf de vraag te stellen ‘waarom doe ik dit eigenlijk?’ Om te voelen hoe het echt met je gaat en of je doet wat je graag wilt. Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je tijdens een vakantie, als je even niets hoeft, ineens weet dat je zo niet verder wilt gaan in je werk. Dat je weer dat gevoel hebt dat je meer van betekenis wilt zijn, dat je meer te bieden hebt en daar je daar iets mee wilt doen. Dat soort momenten kun je dus steeds opnieuw creëren voor jezelf door te vertragen. Daar hoef je niet mee te wachten tot de volgende vakantie.


Vertragen om dichter bij jezelf te blijven.

Want hoe dichter jij blijft bij wat jij belangrijk vindt

en hoe meer je dat wat jij wezenlijk vindt, kwijt kunt in je werk

hoe meer je tot bloei komt

en hoe makkelijker je resultaten kunt behalen


Het lukt mij steeds beter om te vertragen. Ook ik ken de valkuil van harder gaan werken als iets niet lijkt te lukken. Nog even doorzetten, nog even extra m’n tanden erin zetten. Inmiddels weet ik dat even afstand nemen en bekijken wat er gebeurt en waar ik mee bezig ben, vele malen beter werkt. Het haalt de druk eraf en daardoor kan ik vaak ineens haarscherp zien wat er gebeurt of voel ik dat ik aan iets trek wat ik eigenlijk helemaal niet wil. Door te ervaren wat vertragen met je doet, wordt het ook makkelijker om te doen.


Wil jij vertragen om erachter te komen of dat wat je doet nog past bij jou en wat jij het liefst wilt? Kun je daar wat hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op. Gaan we samen vertragen om erachter te komen wat voor jou belangrijk is en hoe je dat kwijt kunt in je werk.


Hartelijke groet,Koptekst 1