Succes, wat is dat eigenlijk?


Succes, het is een woord dat we veel gebruiken. We wensen elkaar vaak succes. Maar wat betekent het eigenlijk? Wat wensen we de ander dan toe? En betekent succes voor iedereen hetzelfde?

In de afgelopen periode heb ik verschillende mensen mogen interviewen over de vraag wat succes voor hen betekent. Als mensen nadenken over die vraag, dan komen er vaak mooie beschrijvingen en inzichten. En dan lijkt succes best iets heel groots te zijn. Een mooie droom die je wilt verwezenlijken, gelukkig zijn, goede relaties hebben, doen wat je passie is. Maar als je kijkt naar hoe vaak en in welke situaties we elkaar succes wensen, dan lijkt het juist vaak om veel kleinere dingen te gaan. Volgens het woordenboek betekent succes: goede afloop, uitkomst of uitslag, iets dat goed afloopt.

We wensen elkaar succes voor een examen, een lastig gesprek, de bespreking van een offerte, het bijwonen van een vergadering of de afspraak bij de tandarts. Daarmee lijkt succes dus ook in veel kleinere en alledaagse dingen te zitten.

Als mensen het succes in de vorm van een droom die ze werkelijkheid willen maken, behalen dan vieren ze dit succes vaak ook. Maar hoe zit dat met de kleinere successen? Elk klein succesje dat je behaalt is een stap die je weer dichter bij het behalen van het grotere doel brengt. Dus, heel belangrijk en waard om te vieren.

Ik geniet enorm van de gesprekken over deze vraag. Van de verschillende belevingen die er zijn als het over succes gaat en van de inzichten die tijdens het gesprek ineens ontstaan. En van wat ik zelf weer kan leren van de manier waarop anderen omgaan met succes. Van de verschillende routes en paden die worden bewandeld op weg naar succes. En van dromen die er zijn en die gedurende het gesprek concreter worden of die dan voor het eerst hardop worden uitgesproken.

Denk jij wel eens na over de vraag wat succes voor jou betekent? Wat je graag wilt bereiken en welke weg je daarvoor het best kunt bewandelen? Ik kan het je van harte aanraden om dat te doen. Het brengt je op nieuwe gedachten, inzichten en mogelijkheden.

Veel succes!

Hartelijke groet,

Mieke


Koptekst 1