You want it? Reach for it!


Het is vrijdagmorgen en ik zit in mijn auto op weg naar kantoor. Op de radio klinkt zachtjes een lekker muziekje. Ik hou van een rustige opstart, dus de muziek knalt op dit moment nog niet uit de speakers. Ineens dringt de tekst van het nummer dat ik mee zit te neuriën tot me door. Ik zet de radio iets harder en luister naar wat er gezongen wordt. Wow!


You’re free to do what you want to do

You’ve got to live your life

Do what you want to do!


Precies! denk ik. Dat is het! Je bent vrij om te doen wat je wilt en je leven in te vullen op de manier zoals jij dat wilt.


Doe jij dat al? De eerste maand van 2020 is voorbij. Het nieuwe is eraf en we doen weer gewoon wat we altijd al deden.

Huh? Maar dat was toch niet de bedoeling? Je hebt toch onder de kerstboom, in de rust van de vakantie en onder het genot van een goed glas wijn, plannen gemaakt en afspraken met jezelf over wat je dit jaar allemaal anders zou gaan doen? Nu toch echt met die opleiding beginnen. Nu echt jouw ideeën over je werk bespreekbaar maken. Nu echt aan de slag met dat gevoel dat je meer te bieden hebt.


Wat is er dan gebeurd in de afgelopen vier weken? Heb je je laten meenemen in de waan van de dag? Heb je je laten leiden door je eigen twijfel en de angst dat het niet zal lukken? Hobbel je weer gewoon mee in het ritme zoals dat er vorig jaar ook was? Heb je jezelf er (voor dit moment!) weer van overtuigd dat het eigenlijk helemaal zo verkeerd niet is op je werk? En is dit wat je eigenlijk altijd doet?


Laat dan deze regels uit het nummer van Ultra Nate (ik wist de naam niet, maar ik heb het even opgezocht) nog eens op in je inwerken:

You’ve got to live your life.

You’re free to do what you want to do.


Laatst zei iemand tegen me: eigenlijk hobbel ik altijd maar een beetje mee met wat er op m’n pad komt. Als ik ideeën heb over wat ik graag zou willen dan laat ik me al snel weer beïnvloeden door de mening van een ander die vindt dat ik het niet moet doen.


Dat kom ik vaak tegen. Mensen die iets niet doen omdat hun partner zegt dat ze maar eens een beetje rustig aan moeten doen. Of vrienden die vinden dat je het allemaal al zo goed voor elkaar hebt. Wat wil je nou? Waarom zou je iets anders willen?


Nou, gewoon omdat het je leuk lijkt, omdat je iets nieuws wilt doen, je grenzen wilt verleggen, nieuwe uitdaging aan wilt gaan, jezelf wilt ontwikkelen. You name it! Allemaal redenen om te doen wat je wilt doen. En misschien kun je de reden niet eens zo goed benoemen, maar je voelt aan alles dat je dit heel graag wilt.

En dit is wat Ultra Nate daarover zingt:


Feels like no one will pull you through?

It’s your life, whatcha gonna do?


Neem zelf de regie. Laat je niet leiden door wat een ander vindt dat je zou moeten doen of vooral niet zou moeten doen. Hoe goed bedoeld ook. Want je partner, ouders, vrienden, ze bedoelen het ongetwijfeld heel goed. Maar jij bent niet geholpen met dit soort adviezen. Want die ander kent jouw gevoel niet. De enige bij wie je te rade moet gaan, is bij jezelf. Bij jouw gevoel. En dat kan best lastig zijn. Want wat vertelt je gevoel je precies? Vaak nemen je gedachten het al snel over en dan is daar ook meteen de twijfel. Is het wel een goed idee? Kan ik het wel? Wat nou als het niet lukt? Wat nou als ik een verkeerde keuze maak?


Zijn dit de vragen die er bij je boven komen? Bekijk dan waar je nou precies aan twijfelt? Is dat het plan zelf? Of is het je eigen inzet waaraan je twijfelt? Of de angst om te ‘falen’ en wat een ander daar dan weer van zal denken of zeggen?


It’s your life

Do what you want to do


Hoe cool zou het zijn als je het gaat doen. Wat kan er dan allemaal voor moois gebeuren?

Wat brengt je dat? Wat verandert er dan voor je? Hoe voel je je? Wat doe je? Hoe ben je van betekenis? Het is veel leuker en bovendien veel zinvoller om hier over na te denken. Want dat is de drijfveer en daarmee de kracht waarmee je in beweging komt en mogelijkheden ziet. En alleen dan gaat er iets gebeuren en in positieve zin veranderen. Alleen dan kun je aan de slag met het waarmaken van je ambities, met doen wat je het allerliefst doet.


Waarover twijfel je nog? Waarom doe jij nog niet wat je met jezelf hebt afgesproken? Waar laat jij je nog leiden door de mening van anderen? Of door wat jij invult dat een ander ervan zal vinden?


Dit is wat daarover in dat zelfde nummer wordt gezongen:

Don’t be scared

Your dream is right here

You want it?

Reach for it!


Wil je het? Kom dan in actie. Wacht niet op goedkeuring van anderen, maar geef jezelf toestemming.


Do what you want to do!

Make that change!

Let’s start today!


Wil jij starten? En kun je daar hulp bij gebruiken? Reach for it!

Bel me of stuur me een berichtje. Ik help je graag op weg.


Hartelijke groet,


Koptekst 1