Het lonkend perspectief


Herken je dat je soms zo’n periode kunt hebben dat veel zaken je niet echt lijken te raken? Je doet je ding wel maar het lijkt of je er zelf niet helemaal bij bent. Je werk gaat op de automatische piloot en je mist de beleving en het plezier erbij.

Dan kun je denken dat het komt doordat het einde van het jaar langzaamaan in zicht komt en je de afgelopen tijd ook best druk bent geweest. En dat kan natuurlijk ook heel goed het geval zijn, maar tegelijkertijd is het de moeite waard om eens bij jezelf te onderzoeken of er meer speelt. Want einde van het jaar of niet, als het gevoel bij je werk anders is dan je gewend bent of dan je zou willen, dan betekent dit vaak dat er meer aan de hand is.

Onderzoeken wat er aan de hand is, hoeft niet ingewikkeld of lastig te zijn. Het kan heel eenvoudig. Leun eens even een kwartiertje achterover om na te denken over de volgende vragen:

  1. Heb je een ‘lonkend perspectief’? Een uitdagend doel waar je naar op weg bent, zoals een mooi resultaat van een belangrijk project of een persoonlijke uitdaging die je uit je comfort zone haalt.

  2. Ben je van betekenis met het werk dat je doet? Weet je welke bijdrage jij levert?

  3. Kun je jouw talenten voldoende inzetten en laten zien wat je echt in je mars hebt? Of geef je wat gevraagd wordt, terwijl je eigenlijk veel meer te bieden hebt?

De effecten van uitdaging vinden in het werk dat je doet, het gevoel hebben van betekenis te zijn en je talenten te kunnen inzetten, worden naar mijn idee nog te veel onderschat. Terwijl de gevolgen groot zijn als je te lang doorgaat in een situatie waarin je het gevoel hebt onvoldoende van betekenis te zijn en waarin je niet kunt laten zien wat je in je mars hebt.

Als je niet kunt laten zien wat je te bieden hebt, als je wordt beperkt in je groei, in je ontwikkeling, in het inzetten van je talenten of in het waarmaken van je ambities, dan heeft dat op termijn gevolgen voor je motivatie, je betrokkenheid en je gezondheid. En dat begint vaak met het gevoel dat er iets niet helemaal klopt.

We hebben allemaal een lonkend perspectief nodig. Wat is jouw lonkend perspectief? Heb jij iets in het vooruitzicht waar je hart sneller van gaat kloppen, wat je spannend vindt maar tegelijkertijd uitdagend? Of ben je daar nog naar op zoek?

Wil je hiermee aan de slag? Meld je dan aan voor een gratis sessie, dan help ik je een paar stappen op weg naar jouw lonkend perspectief.

Hartelijke groet,


Koptekst 1