Het slechtste excuus dat er bestaat


In mijn gesprekken met mensen gaat het vaak over het werk dat ze nu doen en dat ze niet meer echt leuk vinden. Ze willen graag iets anders doen, maar weten nog niet goed wat. Als ik vraag wanneer ze ermee aan de slag gaan om daar achter te komen, dan krijg ik vaak als antwoord: nu nog niet, want ik heb geen tijd.

Ik heb geen tijd om een coachingstraject te volgen, ik heb geen tijd om een opleiding te doen, ik heb geen tijd om me te verdiepen in wat ik echt het allerliefste doe. Geen tijd…. Het is een veel gebruikt excuus. En het is niet waar. Je hebt nl. altijd tijd. Het is alleen de vraag waar je je tijd het liefst aan besteedt of wat jij vindt dat je moet doen in de tijd die je hebt.

Als jij vindt dat je geen tijd hebt om bezig te zijn met je toekomst, bedenk dan eens hoeveel tijd je doorbrengt op social media of met het bekijken van series op Netflix. Het is maar waar je je tijd aan wilt besteden. Als je iets echt graag wilt, dan maak je tijd. Het is een kwestie van de juiste prioriteiten stellen.

Toen je je opleiding volgde en examen moest doen, bleef je toch ook niet thuis omdat je geen tijd had om naar je examen te gaan? Je zegt toch ook niet tegen je werkgever dat je geen tijd hebt om naar je werk te komen? De koelkast is toch ook niet weken achter elkaar leeg omdat je nergens een moment tijd had om boodschappen te doen of ze te bestellen? Je loopt toch ook niet in je blote …. Nou ja, ik neem aan dat je inmiddels begrijpt wat ik bedoel 😊

Tijd is bijna nooit het probleem.

Hoe komt het dan dat dit zo vaak als excuus wordt gebruikt? Dat komt omdat het een algemeen geaccepteerd excuus is geworden. Geen tijd, iedereen roept het. En het is het slechtste excuus dat er bestaat. Het is een uitvlucht. Blijkbaar vind je het spannend om met jezelf aan de slag te gaan. Of moet je dingen doen die je spannend vindt omdat je nog niet weet hoe het gaat uitpakken. Dat geldt voor alles wat nieuw is, voor alles wat je moet doen dat je nog niet eerder hebt gedaan. In je comfort zone blijven zitten is dan vaak voor de korte termijn het meest prettig. En met ‘geen tijd’ kun je dat blijven doen.

Maar ga eens echt na voor jezelf: is dat wat je op de langere termijn ook OK vindt? Vind je het OK als je over een jaar na nu nog steeds op hetzelfde punt staat en dat er in je werk nog niets is veranderd. Dat je nog steeds niet doet wat je het allerliefst wilt. Dat je werkplezier niet is toegenomen, sterker nog dat het alleen maar minder is geworden. Dan realiseer je je dat de tijd die je had voorbij is gegaan met dingen die er niet echt toe doen. Grote kans dat je volgend jaar denkt ‘Was ik vorig jaar maar gewoon aan de slag gegaan. Er is alweer een jaar voorbij gevlogen en er is nog niets veranderd’.

Wil je dit niet? Bekijk dan waar jij tijd vrij kunt maken. Tijd die je nu besteed aan onbelangrijke zaken, inzetten voor het bouwen aan je toekomst, voor het vergroten van je werkplezier. Daar word je ook nog eens heel enthousiast van en dat motiveert weer om steeds opnieuw tijd vrij te maken om er verder mee aan de slag te gaan.

Dus niet langer ‘ik heb geen tijd’ maar ‘ik maak tijd, want ik heb iets belangrijks te doen!’

Kun je hulp gebruiken bij het ontdekken van wat je echt graag wilt doen? Neem dan contact met mij op of meld je aan voor een gratis sessie.

Hartelijke groet,

Mieke


Koptekst 1