Het ligt niet aan de koffieautomaat


Je staat bij het kopieerapparaat, toetst de code in en drukt op het knopje. Nu zou het apparaat gewoon de printopdracht uit moeten spugen, maar dat doet ‘ie natuurlijk weer niet. Het zal ook niet zo zijn. Altijd als jij iets moet printen is net het papier op, loopt het apparaat vast of moet de toner worden vervangen. Pffff. Nou, eerst maar terug naar je plek. Misschien komt er in de tussentijd een andere collega die het probleem even oplost. Terug op je werkplek zie je dat je net een nieuwe e-mail hebt gekregen van die ene klant. Die man waar je gisteren ook al een tijd mailverkeer mee hebt gehad en die maar niet lijkt te begrijpen wat je uitlegt. En nu dus alweer een vraag. Jakkes! Eerst even koffie halen. Je komt bij de automaat, en hé verrassing die staat in storing. Daar is een andere collega dus gewoon bij weggelopen. Nou ja, zeg. Lekker dan… Tjonge jonge, wordt het weer zo’n dag? Al mopperend loop je terug naar je werkplek.

Dit gaat natuurlijk niet over jou, maar je kent vast wel iemand in je omgeving die op deze manier reageert als het even tegen zit. Ik kijk er altijd met een soort van vertedering naar als ik het zie. Vertedering om wat er eigenlijk aan de hand is en dat de irritatie niet gaat over wat er op dat moment gebeurt. Nu is een printer die het niet doet of een koffieapparaat dat in storing staat natuurlijk wel heel irritant, vooral als je haast hebt, maar eigenlijk gaat het nooit echt daarover.

Vaak zit er onder de irritatie over dit soort dingen, iets dat veel dieper gaat. Het gaat om wat er onder die irritatie zit. Als er veel is om over te klagen, als je licht ontvlambaar bent, dan zegt dat iets over de tevredenheid, of eigenlijk je ontevredenheid. Als je ontevreden bent over bijvoorbeeld je werk, dan vind je makkelijk zaken om over te klagen. Maar dat zijn de randzaken en niet dat wat je daadwerkelijk bezighoudt.

Als je niets doet met dit gevoel, dan gaat zich dat op den duur wreken. Als je niet bevlogen en betrokken bent bij wat je doet en er geen energie van krijgt, dan loop je leeg. Als een ballon waar een heel klein gaatje in is gekomen. Zolang er lucht in de ballon zit, is ‘ie heel veerkrachtig, stijgt ‘ie op en kan je hem overal naar toe laten bewegen en door de lucht laten zweven. Maar als de lucht eruit is, dan is het gewoon een slap en futloos ding. Zit er geen beweging meer in. Niks meer an. Ze gaat het ook met de energie in jezelf. Als die weg is, zit er geen beweging meer in jou. Ben je niet meer flexibel, maar futloos. En als dat gebeurt, ligt de irritatie over alles en niks op de loer.

Herken je iets in de irritatie die er soms zomaar ineens is? Of die er misschien de laatste tijd steeds vaker is. En die, als je heel eerlijk bent, eigenlijk nergens over gaat. Heb je het gevoel dat je soms wat licht ontvlambaar bent? Terwijl je dat eigenlijk helemaal niet wilt en het ook niet bij je past. Dan is het tijd om te onderzoeken wat er aan de hand is. Ben je nog echt happy op de plek waar je zit? Haal je er nog voldoende energie en plezier uit? Of weet je diep van binnen wel dat er iets niet klopt, maar vind je het nog lastig om er de vinger op te leggen?

Vraag dan de gratis Werkplezier APK aan. Dan wordt snel duidelijk wat er aan de hand is en waar jij op leegloopt. Als je dat weet, dan weet je ook waarom je soms reageert zoals je dat doet en weet je wat je eraan kunt doen.

Je kunt de Werkplezier APK hier gratis downloaden.

Hartelijke groet,

Mieke


Koptekst 1