Ik heb even geen woorden....
Tja, wat moet ik nu nog zeggen?


Het is dinsdag en dus tijd om een nieuw blog te schrijven. En voor het eerst in lange tijd, weet ik even niet waarover ik moet schrijven. Eerst wilde ik absoluut het C-woord vermijden en heb me suf zitten denken waarover ik kon schrijven. Het feit dat ik daar zo enorm over moest nadenken zegt dan voor mij al genoeg. Als de woorden niet komen, dan klopt er iets niet. En dat was ook zo, want er helemaal niets over zeggen en doen alsof het niet bestaat, dat gaat natuurlijk helemaal niet. Hoe graag we ook allemaal zouden willen dat het niet bestaat. Mijn gedachte om het er niet over te willen hebben, komt omdat er al zoveel over wordt gezegd en voor mijn gevoel alles ook wel is gezegd. Want de onzekerheid duurt voor veel mensen voort, de ziekte is nog onverminderd sterk aanwezig en alle maatregelen zijn nog steeds van kracht.

En ik realiseer me als ik dit zo schrijf dat dit wel heel passief klinkt. En dat is niet wat ik jullie wil meegeven en dat past ook helemaal niet bij mij. Want ook nu, of misschien wel juist nu, hebben we mensen nodig die optimistisch blijven, die geloven dat ook dit weer voorbij gaat en dat hieruit ook mooie dingen ontstaan. Dat zien we al volop om ons heen. En ik vind het prachtig en geniet enorm van de creativiteit waarover veel mensen beschikken en die dat weten in te zetten in iets wat helpend is.


Ook nu hebben we invloed op wat we doen, hoe we ons voelen en hoe we hiermee omgaan. De situatie hebben we niet in de hand, wel ons eigen handelen en onze eigen gedachten. En ik weet niet hoe dat bij jou is, maar mijn gedachten schieten soms alle kanten op. Het ene moment vol vertrouwen in de toekomst, het andere moment voel ook ik de onzekerheid over die toekomst en wat ons nog te wachten staat, en maak ik me zorgen over de gezondheid van de mensen die me lief zijn. Ik denk dat iedereen dat op dit moment wel herkent.


Maar bij de pakken neerzitten heeft nog nooit een positief effect gehad, dus dat is wat mij betreft geen optie. Ik realiseer me dat mijn klanten mij ook nu, of juist nu, nodig hebben. Wie ben ik dan om weg te kruipen? En dat geldt ook voor jou. En ik wil je daarbij graag een hart onder de riem steken. Dit is niet de tijd om te somberen, maar juist om in actie te komen. Ook nu zijn er dingen waar je wel degelijk invloed op hebt of waar je nu aan kunt werken om straks van invloed te kunnen zijn.


Er zijn mensen die vanuit onzekerheid nu maar even niets ondernemen omdat ze vinden dat het nu geen zin heeft, omdat er nu niemand is die ziet wat ze doen of te bieden hebben. Er zijn mensen die voordat deze coronacrisis (en dan gebruik ik het woord toch maar) begon bezig waren met opnieuw kijken naar hun werk, waar ze meer van betekenis kunnen zijn, wat ze echt graag willen en wat ze nog meer te bieden hebben. Een deel van deze groep ervaart dat de gevoelens die er al waren, nu worden uitvergroot. Er is meer tijd om na te denken en minder afleiding. Ze voelen meer onrust omdat ze niet weten hoe hier mee om te gaan en wat ze nu moeten doen. En er is een groep die wegduikt. Die vindt dat ze nu maar blij moeten zijn met wat ze doen en wat ze hebben, die vinden dat ze nu maar vooral rustig op hun plek moeten blijven. Dat dit niet het moment is om na te denken over wat je nog meer te bieden hebt. En weet je: ik begrijp beide gedachten. Maar beide zijn niet helpend, niet voor jezelf, niet voor je omgeving. Het is ook nu van belang om de regie te nemen, om je zelfleiderschap aan te spreken en te werken aan je toekomst. Want die toekomst is er gewoon. En je hebt zelf invloed op hoe jij wilt dat die toekomst eruit komt te zien. Klinkt je dat wat makkelijk in de oren? Weet dan dat dit ook voor mij geldt. Ook ik kan nu niet onderuit zakken en maar afwachten tot dit overwaait. Het past niet bij mij en ik wil het ook gewoon niet. Ik wil er nu zijn voor de mensen die me nodig hebben. Doe jij dat ook?

Heb jij vragen over hoe je hiermee om moet gaan, wil je even sparren, je zorgen delen of juist je fantastische ideeën? Of weet je even helemaal niet meer wat je moet doen en hoe je weer de regie kunt pakken? Of denk je: klinkt mooi, maar werkt niet voor mij. Bel me dan, mail me of stuur me een appje. Ik ben er voor je!


Ik wens je veel succes voor de komende tijd. Hou je hoofd omhoog en je hart open. Blijf positief en gezond!Wil je mijn artikelen en tips meteen in je mailbox ontvangen? Meld je dan hieronder gratis aan.

 

 

 

Ik ga uiteraard vertrouwelijk met je gegevens om.

Koptekst 1