En we noemen het: ambitie


Het is vrijdagmiddag en ik ben net thuis gekomen uit m’n werk. Ik zet m’n tas in de hoek, hang m’n jas aan de kapstok en schenk mezelf een glas wijn in. Het is na vijf uur en het is weekend, dus het mag (niet dat ik het een uur eerder niet gedaan zou hebben, maar dat terzijde). Ik plof in een stoel, pak m’n telefoon en scrol wat door de social media. Dan valt het gevoel van de rust van het weekend over me en besluit ik om daar maar eens even lekker van te genieten en van m’n glas wijn.

Ik denk terug aan de week die achter me ligt. Druk geweest. Veel gedaan. Veel gedoe ook, maar de dagen en de week zijn weer voorbij gevlogen. Ik denk aan het werk dat ik heb gedaan en ineens is het er. Dat gevoel vanbinnen, de kriebel in m’n buik en het bubbeltje bij m’n hart. Het gevoel dat m’n hart een sprongetje wil maken, maar daarin wordt tegengehouden. Het is terug: het gevoel dat dit het niet is, dat er nog iets anders is, dat er meer is, dat ik meer te bieden heb en dat ik meer wil.

Gek eigenlijk, de hele week waarin ik met van alles en nog wat bezig was, was het even weg. Maar nu, nu ik even in rust terugkijk op de week, is het er weer. En ik realiseer me dat het er steeds vaker is. En ik weet dat het steeds terug zal blijven komen. Ik kan het niet meer onderdrukken. Ja, tijdelijk. Door druk te zijn en er niet over na te denken. Maar echt weg gaat het niet.

Het gevoel is er weer, ik herken het en ik weet wat het is. En het heet: ambitie.

Dit is mijn verhaal van een aantal jaren geleden. Herken je het? Dat er iets in je zit, dat er zo graag uit wil komen maar dat je niet weet wat je daar mee aan moet? En dan is het fijn dat je gewoon lekker aan het werk kunt zijn, want dan hoef je er even niets mee. Maar realiseer je dit: ambitie laat zich niet onderdrukken. Het is er en gaat nooit meer weg tot het moment dat jij besluit dat het er mag zijn en dat je ermee aan de slag gaat. Het is net als met een bal die je probeert onder water te houden. Hij komt toch echt weer naar boven. En hoe harder jij duwt, met des te meer kracht komt ‘ie naar boven.

Je bent niet de enige en je bent niet ondankbaar Je bent niet de enige met dit gevoel. Je bent niet de enige die meer uit het leven en het werk wil halen. En je bent ook niet ondankbaar. Niet? Nee!

Dat is wat ik nog wel eens hoor in mijn werk. Dat de mensen in je omgeving je het gevoel geven dat je ondankbaar bent als je aangeeft dat je iets anders of meer wilt. Want je hebt het immers allemaal al zo goed voor elkaar. Leuke baan, goed inkomen en die baan is ook nog eens goed te combineren met je privéleven. En als je een partner hebt met een inkomen dan wordt die daar ook nog in meegenomen. Dus wat wil je dan nog meer?

Nou, laten zien wat je nog meer te bieden hebt! Je talenten verder ontwikkelen en volop inzetten. Ik zou niet weten wat daar ondankbaar aan is! En even voor de goede orde: je omgeving bedoelt het ongetwijfeld heel goed. Maar zij kunnen jou niet adviseren want zij kennen jouw gevoel niet. Dat ken je alleen zelf en jij weet (ja, dat weet je echt als je maar goed luistert) wat je te doen staat.

Ambitie gaat niet weg Ambitie laat zich niet wegsturen. Niet door die leuke baan die je al hebt, niet door de balans tussen werk en privé en ook niet door het inkomen van je partner. En gelukkig maar. Je hebt immers iets te bieden. Hoe gaaf is dat! Dus in plaats van te onderdrukken of er tegen te vechten, kun je er maar beter heel blij mee zijn.

Ik ben heel blij met mijn ambitie. Het heeft me al veel moois gebracht en gaat me nog meer moois brengen. Maar heel eerlijk: ik heb wel eens gewenst dat ik het niet zou hebben. Het zou het soms ook gewoon allemaal veel makkelijker maken. Vooral in die periode dat je het allemaal nog niet zo goed weet. Dat je het ene moment het gevoel hebt dat het binnen handbereik ligt maar dat je het net niet kunt pakken. En dat het je op een ander moment ineens volledig in verwarring brengt of vast zet, omdat je niet weet wat je met dat gevoel aan moet.

Wat te doen met die ambitie? Begin maar gewoon met accepteren dat je ambitie hebt. Onderdruk het gevoel niet langer, maar laat het er zijn en luister naar wat het jou te vertellen heeft. En doe daar dan vervolgens iets mee. Onderneem actie om je ambitie waar te maken. Word maar vriendjes met ambitie. Ze gaat immers toch niet weg 😊

Wil jij meer weten over jouw ambities en wat je ermee kunt? Meld je dan aan voor een gratis sessie. Dan kijken we samen hoe jij met jouw ambitie aan de slag kunt gaan.

Hartelijke groet,Koptekst 1