Ik vind het altijd een beetje spannend....


Het is vandaag mijn eerste werkdag in het nieuwe jaar. En eerlijk gezegd vind ik zo’n nieuw jaar altijd een beetje spannend. Er ligt ineens zoveel tijd voor me die ik goed en nuttig wil besteden, waarin ik leuke dingen wil doen, leuke opdrachten, veel mensen helpen en natuurlijk ook ontspannen, sporten, vakanties, etc. En op de een of andere manier moet ik daar altijd eerst even m’n draai in vinden. Gelukkig weet ik inmiddels dat het na een paar dagen over is en dat ik dan weer volop bezig ben en het ‘nieuwe’ van het nieuwe jaar er wel een beetje af is.

Hoe is dat voor jou? Kijk jij uit naar dit nieuwe jaar of vind je het, net als ik, ook nog een beetje spannend?

Hoe is voor jou de afgelopen periode verlopen? Heb je het jaar dat achter je ligt geëvalueerd tijdens de kerstperiode? Heb jij met jezelf afspraken gemaakt over wat je dit jaar anders gaat doen? Mooi!

En dan toch even de confronterende vraag: heb je deze afspraken al vaker gemaakt? En heb je dan nu voor jezelf ook concreet gemaakt wat je precies gaat doen? Veel mensen hebben als voornemen om beter voor zichzelf te zorgen. Klinkt mooi, maar hoe ziet dat eruit? Wat doe je dan precies? En hoe zorg je ervoor dat je deze afspraak ook echt volhoudt?

De afspraak die ik met mezelf heb gemaakt, is dat ik in 2020 geen werkzaamheden meer doe die ik eigenlijk niet wil doen. Dat klinkt misschien heel logisch (of heel suf), maar het is mijn grootste valkuil: werk doen waarvan ik weet dat ik het goed kan maar waar ik niet meer blij van word. Vanaf nu doe ik alleen die opdrachten waar ik zelf echt blij van word en die passen bij mijn plannen en mijn ambities. Hoe ik ervoor zorg dat ik me ook echt aan deze afspraak hou? Door bij wat er op mijn pad komt, de volgende route te nemen: ik beslis niet meteen, maar neem bedenktijd. Dan stel ik mezelf de volgende vragen:

- Word ik hier blij van?

- Doe ik hiermee wat ik het allerliefst doe?

- Past het bij mijn plannen en bij mijn ambitie?

Als het antwoord op een van deze vragen ‘nee’ is, dan doe ik het niet. Omdat ik weet dat ik mezelf anders klem zet en beperk.

Hoe zit dat met jou? Heb jij tijdens het terugblikken op 2019 met jezelf afgesproken dat je nu echt werk gaat maken van dat gevoel dat je meer te bieden hebt dan je nu kunt laten zien? Wil jij je ambities helder krijgen en waarmaken?

Wacht dan niet langer. Maak het concreet en kom in actie. Als je iets anders wilt dan wat je nu doet, dan zijn er andere acties nodig.

What got you here, won’t get you there.

Maak van 2020 jouw jaar als het gaat om je werkplezier en je ambities. Dan kun je straks als je dit jaar gaat evalueren, blij en trots zijn op de stappen die je hebt gezet en de resultaten die je hebt bereikt. Mooi vooruitzicht, toch?

Kun je een sparringpartner gebruiken? Iemand die met je meedenkt en je in beweging zet? Neem dan gerust contact met me op. Spreek ik je snel?

Hartelijke groet,


Koptekst 1