Is de routine bij jou ook een beetje verstoord op dit moment?


Ik zit aan de tafel in de woonkamer te werken. Normaal gesproken zit ik in mijn kantoor als ik thuis aan het werk ben, maar dat kantoor is nu ingenomen door mijn man. De lieverd werkt de komende dagen ook thuis. Dat is hij niet gewend. En dat is goed te merken 😊.


Als ik aan het werk ben, dan ben ik dat ook. Ik stop zo af en toe om een kop koffie of een glas water te pakken en dan ga ik weer door. Ik neem nog net voldoende tijd voor de lunch, maar ook daarna snel weer verder. Maar manlief heeft daarin vooralsnog een ander ritme. Of beter gezegd: moet nog een ritme zien te vinden in dat thuiswerken. Regelmatig komt ‘ie vanuit het kantoor naar de woonkamer. De ene keer om iets te pakken, dan weer om gezellig koffie te drinken met mij, dan om te delen dat het bedrijf waar hij werkt een mooie nieuwe order heeft binnengehaald (ja, ook dat gebeurt gelukkig nog steeds), dan om even te checken hoe het met mij gaat, dan weer om iets te delen uit een telefoongesprek met een klant of collega. Ik merk dat hij het gewend is om steeds in contact te zijn met collega’s en te delen wat er gebeurt. En, hoe gezellig ik het ook vind, het leidt me enorm af. Ik ben steeds uit m’n concentratie en de routine is ver te zoeken.


Herken je hier iets in als je nu ook thuis zit te werken? Dat de routines die je tijdens een werkdag op kantoor wel hebt, er nu je thuis bent niet of minder zijn? Dat het met het werken thuis een stuk lastiger is om je tot werk te zetten dan dat dit op kantoor het geval is? Een van de redenen dat het thuis anders voelt is dat dit normaal gesproken de plaats is waar je vrij bent. Waar een andere energie en sfeer hangen dan op kantoor. Waar je je op kantoor ertoe kunt zetten om iets te doen omdat dat nou eenmaal je werk is, omdat je daarvoor naar die plek bent gekomen en omdat je daar wordt meegenomen in de energie van collega’s die ook aan het werk zijn, is dat thuis allemaal ver te zoeken.


Wat je kunt doen om meer routine en focus aan te brengen? Maak een lijstje met de dingen die je vandaag echt gedaan wilt hebben en leg dat naast je neer. Spreek met jezelf af (en als je partner of kinderen ook thuis zijn ook met hen) dat je minimaal 1,5 uur achter elkaar werkt en dat je dan even (samen) een pauzemoment hebt. Dan weer door en daarna lunchen. Vink steeds af wat je hebt gedaan, zodat je ook voelt dat je lekker productief bezig bent. Dwalen je gedachten steeds af? Heb je contact nodig? Bel dan even een collega, stem iets af en ga weer verder. Even contact hebben met iemand helpt mij altijd heel erg om daarna weer met energie en focus verder te gaan.


Op deze manier gaat het je vast lukken om meer routine aan te brengen en meer uit je dagen te halen. En dat voelt uiteindelijk een stuk beter. Anders lijken het allemaal van die zinloze dagen te worden. Niet echt aan het werk en ook niet echt vrij. Dat tussengebied is geen fijne plek want het geeft je van beide onvoldoende.


Voor hier heb ik in ieder geval besloten dat ik weer gewoon lekker in mijn kantoor zit en dat manlief de woonkamer (inclusief koffieapparaat en de kat) mag hebben. Dan gaat het vast weer beter, vind ik mijn routine weer terug en zal hij zich de routine van thuiswerken eigen kunnen maken.


Kun je nog meer tips gebruiken over thuiswerken, het aanbrengen van focus en routine? Neem dan gerust even contact met me op.


Ik help je graag.Koptekst 1