De lessen van The Crown


Op een vrij moment mag ik graag een Netflix serie kijken. We hebben inmiddels al heel wat series bekeken. Heerlijk vind ik dat. De afgelopen periode heb ik het laatste seizoen van The Crown gekeken. Voor wie het niet kent: de serie over koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk en haar familie. Van de vorige seizoenen had ik al genoten, dus wat was ik blij dat het nieuwe seizoen er was.


In dit seizoen ging het ook over de rol en positie van Margaret de zus van Elisabeth. En wat me raakte in het verhaal van Margaret is dat zij niet kon doen wat ze zo graag wilde. Ze kreeg niet de rol die ze graag wilden hebben en ze werd enorm beperkt in haar mogelijkheden, doordat haar zus de koningin was. Margaret had zelf zo graag de rol van koningin gehad, had zo graag in de schijnwerpers willen staan. Terwijl zus Elisabeth helemaal niet stond te trappelen. Margaret heeft zelfs nog, heel dapper, als klein meisje de vraag gesteld of zij niet mochten ruilen. Elisabeth vond dat nl. helemaal prima. Maar ze werd weggestuurd en afgesnauwd vanwege het feit dat ze het lef had om de vraag te stellen.


Nog los van het feit dat ze geen koningin kon worden, kon en mocht zichzelf ook niet laten zien op de manier waarop ze dat wilde en mocht ze bepaalde activiteiten niet doen omdat die wellicht haar zus konden schaden of in haar schaduw zetten. Het resultaat was dat Margaret periodes van depressiviteit kende en passief werd. Ze kwam soms dagen achter elkaar niet uit bed omdat ze geen idee had wat ze moest doen en de activiteiten die ze kon doen, helemaal niet wilde omdat die haar niets brachten.


Waarom het me zo raakte is dit: ik zie dit nog zoveel om me heen. Mensen die niet kunnen laten zien wat ze te bieden hebben, die op de rem staan, die worden klein gehouden in hun werk of zichzelf klein houden. Die het erbij laten zitten omdat ze denken dat het nooit anders zal worden. En het is zo jammer en tegelijkertijd zorgelijk. Niet kunnen doen wat je het liefst wilt, kan heel frustrerend zijn. Het kan je passief maken en het kan je ziek maken. Echt. Net als door een burn out mensen uitvallen en ziek worden, geldt dat ook voor een bore out. De reden van ziek zijn is niet altijd dat er te veel van mensen is gevraagd, maar dat niet de juiste dingen zijn gevraagd. Dat er geen aanspraak is gemaakt op talenten en kwaliteiten, dat mensen geen energie krijgen van hun werk maar er juist op leeglopen, dat ze geen zingeving ervaring.


Niet kunnen laten zien wat je in mars hebt, steeds het gevoel dat je meer te bieden hebt moeten wegstoppen, jezelf steeds weer op de rem moeten zetten omdat je dat wat je wilt niet kunt laten zien, kan heel verlammend werken. En het kan je onzeker maken. Ik heb toch meer te bieden, waarom zien de mensen in mijn omgeving dat dan niet? Zit ik dan zo fout met dat wat ik constateer en waar ik van betekenis kan zijn? Waarom worden anderen wel gezien en gevraagd om een bijdrage te leveren in dat nieuwe project en ik niet?


Herken je dit gevoel? Weet dan dat het niet aan jou ligt en dat je niet de enige bent! Je hebt echt meer te bieden, daarin vergis je je niet! Het is nu de hoogste tijd om daar iets mee te doen, om erger te voorkomen. En daar komt bij: het is echt zonde om dat wat jij te bieden hebt, binnen te moeten houden. Om jezelf te beperken en op de rem te zetten in plaats van te floreren en van betekenis te zijn met jouw kwaliteiten.


Wil je weten hoe je hiermee aan de slag kunt gaan? Neem dan contact met me op of boek een gratis sessie. Gaan we snel samen aan de slag zodat jij kunt laten zien wat je echt in je mars hebt, dat je kunt doen wat je energie geeft en waarmee je van betekenis bent.

Spreek ik je snel?


Hartelijke groet,
Koptekst 1