Dat laat je toch niet gebeuren?
Stel, je staat in een kledingwinkel. Je kijkt om je heen naar de kleding die in de rekken hangt en eigenlijk vind je het allemaal helemaal niet leuk. Niet jouw smaak, niet waar je jezelf happy of mooi in zou voelen of waar je graag in gezien wilt worden. Het is nogal saai, eentonig, niks vrolijks, niks waar je hart sneller van gaat kloppen en waarbij je het gevoel hebt ‘Jaaaa, die wil ik!’ Toch blijf je in die winkel en kies je een kledingstuk uit. Je gaat de paskamer in en de kleding past op zich wel maar dat is dan ook alles. Het zit niet echt als gegoten zullen we maar zeggen. Toch neem je het mee naar de kassa, je rekent af, krijgt het tasje mee en gaat ermee naar huis. Thuis gekomen leg je het tasje weg en je denkt er eigenlijk niet meer aan. Geen blijdschap over wat je hebt gekocht, geen opwinding en je kijkt er niet naar uit om het aan te trekken want zo bijzonder is het allemaal niet.


Kun je je dit voorstellen? Dat je op deze manier je kleding koopt? Ik niet! Misschien is dat voor mannen anders, maar wij vrouwen zijn toch wel echt blij als we iets nieuws hebben gekocht.

De meeste mensen gaan, als ze iets nieuws gaan kopen op zoek naar iets dat ze nog niet hebben, iets waar ze zich goed lekker in voelen en dat perfect zit (dat zullen de meeste mannen toch wel herkennen). Ze genieten van de aankoop, worden er blij van en kijken er naar uit om het aan te kunnen trekken.


En hoe is dat in je werk? Is dat die kledingwinkel met saaie kleding waar je niets bijzonders meer ziet maar waar je toch maar blijft en toch maar hetzelfde blijft doen? Ondanks dat het niet meer als gegoten zit en je er geen plezier meer aan beleeft?


Een vriendin van me heeft jarenlang bij dezelfde werkgever gewerkt terwijl ze er ook al jarenlang niets meer aan vond. Uitdaging vond ze er niet meer en plezier of voldoening ook niet. Maar ze wist ook niet wat ze dan anders wilde. Ze had zich er eigenlijk al bij neergelegd dat ze bij deze werkgever zou blijven en dat voor haar niet was weggelegd om een baan te hebben waarin ze veel plezier kon hebben en uitdaging kon vinden. Tot het moment….. dat het bedrijf waar ze werkte werd overgenomen door een ander bedrijf en er voor haar geen plaats meer bleek te zijn. Toen moest ze wel in actie komen. De beslissing was niet meer aan haar. Er was voor haar besloten. Ze moest ineens nadenken over haar toekomst. Over het zoeken naar een nieuwe baan. Over wat ze nou eigenlijk echt graag wilde. In haar zoektocht kwam ze er al snel achter dat ze qua ontwikkeling op z’n zachts gezegd niet echt bij was gebleven. En verschillende keren werd ze daarom afgewezen. Dat was best confronterend. Ook daar had ze nooit over nagedacht.

En hoe is dat voor jou? Kijk jij nog met een frisse blik naar je werk en de organisatie waar je werkt? Zie jij nog mooie dingen waar je blij van wordt? Is er nog perspectief voor je? Is er nog voldoende uitdaging en haal je er voldoening uit?


Als er iets is dat de afgelopen periode duidelijk gemaakt zal hebben, dan is het wel jouw relatie tot het werk dat je doet en de uitdaging en voldoening die je daar al dan niet uit haalt.

Zit jij zelf aan het stuur of laat je het erbij en laat je anderen bepalen hoe je toekomst eruit zal zien? Of zorg je ervoor dat je bent voorbereid, dat je weet wat je het liefst doet, waar je uitdaging in vindt en voldoening uit haalt.


Door zelf het stuur in handen te nemen bepaal je zelf de route en de bestemming. Dan maak je rechtsomkeert als je in die saaie winkel terechtkomt. Want dat heb je zelf in de hand. Het is jouw toekomst en jouw werk waar we het over hebben. Daar wil je toch op z’n minst het gevoel bij hebben dat het als gegoten zit?


Zit jouw huidige baan niet meer helemaal lekker? Wil je weten wat je kunt doen om deze situatie te verbeteren? Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek.Koptekst 1