Daar heb ik helemaal geen tijd voor!


“Daar heb ik echt helemaal geen tijd voor”. Hij kijkt me een beetje geïrriteerd aan. “Ik wil het wel, maar ik heb het zo druk dat ik daar gewoon helemaal niet aan toekom”. Ik kijk hem aan en zeg even niets. Langzaam zakt ‘ie onderuit in z’n stoel en zucht diep. Dan kijkt ‘ie me aan zegt: “En daar baal ik best wel van. Ik had het me anders voorgenomen, maar ik laat me opnieuw leiden door de waan van alledag. En het lukt me niet om daar uit te komen”.


We zitten in mijn kantoor en hij heeft een sessie bij me aangevraagd. Dat is al weer even geleden want het duurde even voordat hij tijd in zijn agenda kon vrijmaken en hij heeft de afspraak vanwege drukte ook een keer moeten verzetten. Het antwoord komt op mijn vraag wanneer hij voor het laatst iets aan ontwikkeling heeft gedaan, voor zijn vakgebied of gewoon voor iets waar zijn interesse ligt.


En dat is nou precies het probleem. Hij heeft al tijden niets gedaan aan ontwikkeling om bij te blijven in zijn vakgebied, maar wat hij nog erger vindt is dat hij ook niets heeft gedaan met dingen die hij heel leuk vindt. En alles omdat hij er niet de tijd voor heeft… Tijdens het gesprek corrigeert hij zich al snel omdat hij weet dat het er niet over gaat dat hij er geen tijd voor heeft, maar dat hij er geen tijd voor maakt. En dat is een groot verschil!


De dagen zoals ze nu verlopen, zijn helemaal niet zoals hij ze graag zou willen. De hele dag druk met anderen, met gedoe oplossen, met een overvolle mailbox, met mensen die hem constant iets vragen wat allemaal enorm belangrijk lijkt te zijn. En aan alles wat zijn werk nou zo ontzettend leuk maakt, de inhoud van het werk, het echt met interesse bezig zijn met klanten, samenwerken met collega’s aan gave projecten, is allemaal minder geworden. Niet omdat het werk er niet is, maar omdat hij door de drukte er niet echt kan zijn en zijn werk niet doet zoals hij dat zou willen. Als hij werkt aan het ene project denkt alvast aan alle andere werkzaamheden die er liggen en dat hij waarschijnlijk weer niet voldoende tijd heeft om ze vandaag af te ronden.


Op een gegeven moment zucht hij en zegt: “Ik ben het contact met wat ik het allerliefst doe en wat ik het allerleukst vindt in m’n werk kwijt geraakt. Laat staan dat ik ook maar een seconde denk aan wat ik verder nog wil, aan de ambities die ik heb. Ik laat me alleen maar leiden door de druk die anderen me opleggen in plaats van echt bezig zijn met wat ik zelf belangrijk vind en graag doe. Ik wil dat anders, want zo vind ik er niks meer aan….”. Hij blijft even stil en vraagt dan: “Kun jij me hiermee helpen?”


Wat kom ik dit vaak tegen in gesprekken. Mensen die weten wat ze willen, die ambities hebben, die goed zijn in hun werk, weten wat ze het allerliefst willen doen, maar dat toch niet doen. Omdat ze worden geleefd door de waan van de dag. Die zo opgaan in alles wat er de hele dag over ze wordt uitgestort, dat ze soms volledig op de automatische piloot draaien, die zo druk zijn om productie te maken en zaken zo snel mogelijk af te ronden omdat er nog zoveel meer ligt dat om hun aandacht en tijd vraagt. Ja, het vraagt om je aandacht. Maar geef je het dat ook echt? Zeg eens eerlijk, zou de kwaliteit soms beter kunnen als je maar meer tijd had gehad? Sta je altijd volledig achter de dingen die je doet? Of vraag je je ook wel eens af waarom jij je hier mee bezig hebt gehouden? Lig je ’s nachts wel eens wakker omdat je weet dat je deze manier van werken helemaal niet wilt? En ga je er de volgende ochtend op je werk weer gewoon in mee omdat je niet weet hoe je het anders moet doen?

Weet je eigenlijk wel dat je de manier waarop je nu werkt niet OK vindt voor de langere termijn? Geeft de gedachte dat je dit een paar maanden geleden ook al vond en dat er nog steeds niet is veranderd, je een beklemmend gevoel?


Neem dan nu het besluit om het anders te doen. Dat besluit kun je namelijk op elk moment van de week en op elk moment van de dag nemen. Tot hier en niet verder met de huidige manier van werken. Ik wil het anders en dat ga ik vanaf nu ook doen.


Kun je daar hulp bij gebruiken? Neem dan contact met me op. Brengen we samen in kaart wat je wilt dat er verandert en hoe je dat kunt doen.Koptekst 1