Blijf je in je eigen hokje?


Afgelopen zomer waren wij op vakantie in Engeland en liepen we langs het strand met deze mooie huisjes. Heel schattig en ook heel klein. Maar dat is met zo’n strandhuisje niet erg want je doet de deuren open en verder is het hele strand jouw domein. Je hoeft niet de hele dag in dat kleine hokje te zitten.

Aan deze plek moest ik denken toen ik vorige week een aantal terugkerende vragen van mijn klanten aan het overdenken was. Velen van hen hebben het gevoel dat ze op hun werk in een hokje zijn geplaatst. Het hokje dat functieomschrijving heet.

Er zijn mensen die dat hokje heel fijn vinden want het geeft kaders. Je weet waar je aan toe bent, wat er van je wordt verwacht en ook waar ze jou niet voor hoeven te vragen. Lekker overzichtelijk. En daar is niets mis mee. Maar, wat nou als je niet zo makkelijk in een hokje past? Als je meer wilt dan in die functieomschrijving staat. Als je meer te bieden hebt, dan wat je nu kunt laten zien. Dan kan zo’n hokje heel beklemmend en beperkend werken. Niet de ruimte hebben en voelen om buiten de bekende paden te treden, om een andere rol te pakken, om dat te doen wat je in mars hebt. Dat kan je heel passief maken, terwijl dat helemaal niet bij je past.

Wat is er dan eigenlijk aan de hand? Het heeft allemaal te maken met ambitie. Ambitieuze mensen passen niet zo goed in een hokje. Tenminste niet voor lang. Want zij zoeken steeds de grenzen op, zijn op een gegeven moment uitgekeken en willen dan een grotere ruimte. Maar hoe moet je daar mee omgaan?

Wat te doen als je hokje te klein is? Nou, heel eenvoudig: uit je hokje komen en kijken wat daar buiten te beleven is. Je niet langer laten beperken. Het is maar een hokje waarin je bent geplaatst en jij bepaalt zelf of en voor hoelang je er blijft zitten. Als je ambitieus bent, lukt het niet om erin te blijven. Als het hokje te klein is, dan wil je eruit. Daar is niets mis mee. En er is niets mis met jou!

In een hokje blijven waarin je niet meer past, zorgt vroeg of laat voor problemen. Want je houdt dat niet vol. En dat moet je ook helemaal niet willen. Het gevoel dat je meer in je mars hebt, is er niet voor niets. Dus, kom uit je hokje en laat zien wie je bent! Jij hebt iets te bieden en de wereld heeft dat nodig!

Heb jij het gevoel dat je in een te klein hokje zit en weet je niet zo goed wat hiermee te doen? Meld je dan aan voor een gratis sessie, dan kijken we er samen naar.

Hartelijke groet,

Mieke

P.S: Ik heb mijn best gelezen blogs van de afgelopen periode gebundeld in een boekje met de titel 'Ambtie en zo'.

Vind je het leuk om dit boekje te ontvangen? Laat dan hier even je naam en e-mailadres achter, dan stuur ik het je gratis toe. Aanvragen boekje 'Ambitie en zo'.


Koptekst 1