Als een vogel in een kooitje


Je kent het wel, hé? Zo’n kooitje met een vogeltje erin. Heb ik zelf ook gehad, dwergpapegaaitjes in een kooitje.

Wat ik fascinerend vond, is dat er ook bij vogels verschillen zijn. Ik heb er eentje gehad die, zodra het deurtje van het kooitje ook maar op een kiertje open ging, meteen z’n best deed om eruit te komen om de wereld buiten de kooi te gaan ontdekken. En als hem dat lukte dan ging ‘ie ook echt op pad. Vloog de kamer door, ging op de kast zitten, in de vensterbank, op tafel en noem maar op. En ik had dan de grootste moeite om ‘em te vangen en weer terug in z’n kooi te krijgen.

Maar, ik heb er ook wel eens eentje gehad die helemaal niet door had dat de kooi open stond. Die bleef rustig op het stokje zitten of scharrelde wat rond in de kooi. Het kwam niet in ‘em op naar buiten te gaan en eens lekker op ontdekkingstocht te gaan. Als ik hem zelf eens buiten het kooitje zette, wist ‘ie niet hoe snel ‘ie weer naar binnen moest. Daar was het immers bekend en lekker veilig. Daar kreeg ‘ie op gezette tijden eten en drinken en wist ‘ie waar ‘ie aan toe was.

Dit gedrag zie ik ook bij de werkende mens. Sommigen staan te popelen om hun vleugels uit te slaan en hun eigen mogelijkheden te ontdekken. Anderen vinden dat spannend en blijven liever zitten waar ze zitten. En er is een groep die zich altijd goed heeft gevoeld in het huidige kooitje, maar nu het gevoel heeft dat het te klein is, dat er meer is dan wat ze tot nu toe gezien en gedaan hebben en dat het tijd is om verder te groeien. En er is goed nieuws voor deze groep: de deur naar ontwikkeling, naar het ontdekken en groeien, staat gewoon open! Je hoeft alleen maar zelf naar buiten te stappen.

Heb jij het gevoel dat de huidige ruimte waarin je je werk doet, te klein is voor wat je te bieden hebt? Wil jij laten zien wat je nog meer in je mars hebt? Maar lukt het niet om daar grip op te krijgen of mee aan de slag te gaan?

Of misschien durf je nog niet te benoemen dat je meer wilt. Weet dan dat je hierin niet alleen bent en dat er niets mis is met jezelf naar een hoger niveau willen tillen, met willen laten zien wat je in mars hebt. Dat is juist hartstikke mooi. Het zou zo jammer zijn als je er niets mee doet. Het werkt heel bevrijdend om jezelf meer ruimte te geven om te laten zien wat je nog meer te bieden hebt. En als je eenmaal uit het te kleine kooitje bent, dan wil je er net als mijn dwergpapegaaitje, niet meer naar terug.

Wat doe jij? Blijf jij in je huidige (te kleine) kooitje zitten? Of kom je naar buiten en ga je jouw mogelijkheden verder ontdekken en ontwikkelen?

Ik hoop natuurlijk dat je voor dat laatste kiest. Kun je daar hulp bij gebruiken en wil je weten hoe je hiermee aan de slag kunt? Meld je dan aan voor een gratis sessie.

Hartelijke groet,

Mieke


Koptekst 1