Het is maar werk.....


Een paar weken geleden had ik een eerste gesprek met Petra. Ze kwam bij me omdat ze zich afvroeg of ze nog wel op de juiste plek zit qua werk. Ze is twee jaar geleden met veel enthousiasme aan deze baan begonnen. Het werk gaat goed, haar leidinggevende is tevreden en blij met haar en ze is druk met alles wat er van haar wordt gevraagd. Maar de laatste tijd bekruipt haar steeds vaker het gevoel dat wat ze doet er eigenlijk niet zoveel toe doet, ze beleeft er niet meer zoveel plezier aan en veel zaken vindt ze eigenlijk maar gewoon ‘gedoe’. De dagen duren vaak lang en de weken dus ook. De weekenden zijn er dan gelukkig om leuke dingen te doen en nieuwe energie te krijgen. Op andere momenten gaan dagen wel snel voorbij als ze in de flow van haar werk zit, als ze druk is en veel zaken af kan handelen, maar ook dan mist er iets. Hoe de dagen en weken ook verlopen, steeds vaker komt het gevoel naar boven dat er meer in haar zit dan ze nu kan laten zien. Maar wat moest ze hier nou mee? Wat ze doet, zijn de taken volgens haar functiebeschrijving, dat is wat ze kan en waar ze goed in is. Wat nu? Andere baan zoeken? Of meer leven vanuit de gedachte ‘Het is maar werk’. Dat laatste had een vriendin tegen haar gezegd. En ik hoor ook regelmatig dat mensen dat zeggen: ‘Joh, maak je niet druk, het is maar werk’ of ‘Nog een paar weken en dan heb je vakantie.’

Werk is voor veel mensen juist heel belangrijk

Voor de meeste mensen werkt het echter niet zo. Werk is voor veel mensen juist wel heel belangrijk. Je brengt immers een groot deel, zo niet het grootste deel, van je tijd door met werk, het is een deel van je identiteit en het zorgt voor zingeving. Werk maakt een te groot deel van je leven uit om het af te doen als ‘het is maar werk’.

Gelukkig koos Petra ervoor om te willen onderzoeken waar het gevoel vandaan komt en wat ze nog meer te bieden heeft. Samen zijn we gaan kijken wat ze mist in haar huidige werk, wat haar talenten zijn, waar haar kracht ligt, wat ze nog meer te bieden heeft, waar ze echt blij van wordt en energie van krijgt. We kwamen erachter dat het werk dat ze nu doet en waar ze goed in is nog steeds goed bij haar past, maar er was meer. Ze blijkt heel creatief te zijn, vooral in het vinden van oplossingen, het bedenken van nieuwe dingen en ze kan heel mooi tekenen waardoor ze haar ideeën heel visueel kan maken. Wat ze mist, is direct contact met klanten, weten voor wie je het doet. Ze werkt nu meer achter de schermen, voor de interne organisatie, maar het liefst wil ze in contact zijn met de klant en daarin het verschil maken.Vervolgens hebben we gekeken of daar voor haar binnen de organisatie waar ze werkt mogelijkheden voor zouden zijn, wat ervoor nodig is en hoe ze dat zou kunnen organiseren. We maakten een stappenplan waar zij vervolgens mee aan de slag ging.

Wacht niet langer, kom in actie

Als je helder hebt wat je nog meer in mars hebt en waar je blij van wordt, dan zie je vanzelf ook mogelijkheden om je plannen te realiseren. Herken jij je in het verhaal van Petra? Weet dan dat ook jij iets moois te bieden hebt. Wacht niet langer, maar kom in actie. Ga op onderzoek uit, ontdek hoe je je enthousiasme terugvindt, hoe jij van toegevoegde waarde wilt en kunt zijn. Als je daarmee aan de slag gaat, biedt dat zoveel mogelijkheden. Luister naar je gevoel en het talent in je dat zo graag gezien en benut wil worden. Maak je wensen en ideeën bespreekbaar, zo kunnen anderen je helpen met het realiseren ervan. Kom in actie! Laat zien wat je echt in je mars hebt!

Petra is inmiddels op haar werk betrokken bij een project om de klanttevredenheid te onderzoeken en te verbeteren. Dat vindt ze ontzettend leuk en daarin kan ze echt iets betekenen. Voor de klant, voor de organisatie en voor zichzelf.

Wat ga jij laten zien?

Hartelijke groet,

Mieke


Koptekst 1