Sta jij weleens vast op de roltrap?


Beetje rare vraag misschien. De reden dat ik het vraag is dat ik na een gesprek dat ik laatst had, moest denken aan een filmpje op YouTube over twee mensen die vaststaan op de roltrap.

Het filmpje gaat over twee zakenmensen op weg naar hun, ongetwijfeld drukke, werk. Ze staan op de roltrap in gedachten verzonken en ineens stopt de roltrap. Ze schrikken en zijn in verwarring. De vrouw maakt een opmerking als ‘Oh nee, ik ben al laat’, de man zegt iets als ‘Dit gaan we toch niet menen…’, vervolgens roepen ze hard om hulp en blijven ze wachten….

Als je het filmpje nog niet kent, kijk dan eerst even hier om het te bekijken.

Het lijkt natuurlijk absurd: vaststaan op de roltrap. Toch is het een situatie waarin we ons allemaal weleens bevinden. Momenten waarop je ineens even niet meer weet hoe het verder moet. Dat kan bijvoorbeeld zijn als het op je werk tegenzit, je ondergaat in de drukte en niet meer ziet hoe je ooit nog weer toekomt aan de leuke dingen van je werk, of een promotie die je niet krijgt, een leuk project waar je niet voor wordt gevraagd of het gevoel dat niemand ziet wat jij te bieden hebt. Of als je ondernemer bent en een opdracht niet doorgaat waar je stiekem wel op had gerekend, een ontevreden klant, het gevoel dat er meer uit je bedrijf te halen is maar je niet ziet hoe je dat kunt doen. Dit soort situaties kunnen heel verlammend werken. Je kunt dan terecht komen in passiviteit, je bent niet meer in staat om te zien waar je je bevindt en wat je zelf kunt doen om verandering aan te brengen, zoals de mensen in het filmpje. En je hoopt op hulp van buitenaf.

Wat kun je doen als je je in zo’n situatie bevindt?

Als je dit herkent, dan weet je ook hoe vervelend dat gevoel kan zijn. Gelukkig is er goed nieuws! Want net als bij de mensen in het filmpje het geval is, ook bij jou is het waarschijnlijk maar gewoon een roltrap waar je op vast staat!

Dus als je het gevoel hebt dat er niet voldoende beweging is, dat je niet uit je werk of uit je bedrijf haalt wat erin zit, of wat jouw situatie ook is: neem even een rustig moment voor jezelf. Ga een rondje lopen, pak de fiets of ga lekker achterover zitten met je benen op tafel en kijk eens even van een afstandje naar jezelf. Kijk goed waar je precies staat. Wat is het probleem dat je ervaart? Welke mogelijkheden zijn er? Want die zijn er namelijk altijd! Wat kun je zelf doen om in beweging te komen en je situatie te veranderen?

Hoe vervelend een situatie soms ook voelt, realiseer je dat het maar gewoon een roltrap is waarop je vast staat. En als je dat weet, dan zijn de mogelijkheden om weer in beweging te komen dichterbij en eenvoudiger dan je dacht.

Blijf jij vaststaan op de roltrap? Of kom je zelf in beweging?

Veel succes!

Hartelijke groet,

Mieke


Mieke Bos

Adviseur - trainer - coach


06 41 75 78 38

contact@mieke-bos.nl

 

Kantooradres:

Bhome@work

Kamer B@22

Zomerdijk 9E

7942 JR  Meppel

Copyright © 2019 Mieke Bos  | Privacystatement  | Algemene voorwaarden

  • 266px-Instagram_logo_2016.svg
  • Twitter Classic
  • LinkedIn Social Icon

Correspondentieadres:
Jan van Arkelstraat 5

8325 EC Vollenhove