In drie stappen je doelen realiseren


Afgelopen week had ik een gesprek met een ondernemer. Ze heeft zichzelf een mooi doel gesteld voor dit jaar. Ze weet precies waar ze aan het eind van dit jaar wil staan met haar bedrijf en wat ze dan gerealiseerd wil hebben. Toch lukte het haar nog niet om aan de slag te gaan. Ze vond het lastig om in actie te komen. ‘Het is zo groot, ik weet niet waar ik moet beginnen.’ Een opmerking die ik vaker hoor. Waarom is het stellen van doelen eigenlijk zo belangrijk? En waarom vinden zoveel mensen het lastig?

Het stellen van doelen is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je in beweging komt. Tenminste… als je het op de goede manier doet. Vaak vinden mensen het stellen van doelen lastig omdat ze niet goed weten hoe ze dat moeten doen of omdat ze de ervaring hebben dat ze wel doelen stellen maar dat er niets gebeurt. Wat een probleem kan zijn is dat de doelen niet concreet genoeg of niet realistisch zijn. Er zijn mensen die geen doelen meer stellen, omdat ze er toch niets mee doen. Dat is natuurlijk heel jammer. Want hoe bepaal je dan wat je gaat doen en waar het toe moet leiden? Ik help je graag om ervoor te zorgen dat jij jezelf wel doelen blijft stellen en vooral dat jij in actie komt om de mooie doelen en dromen die je hebt, ook echt te realiseren. Waar het bij het stellen van doelen om gaat, is dat je een helder beeld hebt van het eindresultaat, dat je doelen concreet en realistisch zijn en dat je een plan hebt om ze te realiseren. Drie onderdelen, waar ik je stap voor stap in meeneem. In drie stappen in actie komen en je doelen realiseren. 1. Maak een helder beeld van het eindresultaat Door jezelf een beeld te vormen van wat je wilt bereiken, gaat het leven en krijg je zin om aan de slag te gaan. Maak het beeld zo compleet mogelijk. Als je je doel hebt bereikt, wat heb je dan precies? Hoe ziet dat eruit? Wat is er anders dan nu? Waar ben je dan? Hoe voel je je? 2. Omschrijf je doel zo concreet mogelijk Wat wil je precies bereiken? Beschrijf het zo specifiek en meetbaar mogelijk. Benoem aantallen, bedragen, de datum waarop je gaat starten, de datum waarop je het gerealiseerd wilt hebben. Door zo specifiek mogelijk te worden gaat je doel leven, voel je aan of jouw doelen realistisch zijn en kun je er acties aan koppelen. Zolang dat niet het geval is, is je doel nog niet concreet genoeg. Alleen door op deze manier te werk te gaan, kom je in actie, weet je waar of wanneer je bij moet sturen en wanneer je het doel hebt bereikt. 3. Maak een actieplan dat aanzet tot actie Als je een helder beeld hebt en een concrete beschrijving van wat je wilt bereiken, kun je bepalen welke acties je moet ondernemen. Wat ik veel zie, is dat mensen wel actieplannen maken maar daar vervolgens niets mee doen. Ze kijken er al vrij snel niet meer naar om. Als dat bij jou ook het geval is, dan betekent dit waarschijnlijk dat je actieplan niet concreet genoeg is of zijn de acties die je hebt benoemd te groot. Van een goed actieplan krijg je energie, je hebt zin om aan de slag te gaan. Een actieplan maken dat aanzet tot actie is niet moeilijk. Je moet er alleen even de tijd voor nemen.

Bij stap 2 heb je aangegeven wat je wilt bereiken en wanneer je dat gerealiseerd wilt hebben. Van daaruit kun je nu bepalen wat je moet doet en wanneer je moet starten.

  • Benoem alle acties/activiteiten die je moet doen om je doel te realiseren. Noteer alles wat in je opkomt.

  • Breng hier vervolgens structuur in aan door alle activiteiten die bij elkaar horen, bij elkaar te zetten.

  • Bepaal per activiteit de deadline en zet alle acties daarna in de juiste volgorde. Bepaal ook voor elke actie hoeveel tijd het kost om deze uit te voeren. Als je dat weet, weet je ook wanneer je ermee moet beginnen.

  • Maak elke actie zo klein mogelijk, zodat je er mee kunt starten. Als je een actie hebt benoemd, maar het lukt je niet om aan de slag te gaan, dan is de stap te groot. Bekijk of je deze in meerdere kleinere acties kunt opknippen.

Welke doelen heb jij voor jezelf gesteld? Als je bovenstaand stappenplan volgt, lukt het je vast om je doelen te realiseren. Veel succes! Hartelijke groet,

Mieke


Mieke Bos

Adviseur - trainer - coach


06 41 75 78 38

contact@mieke-bos.nl

 

Kantooradres:

Bhome@work

Kamer B@22

Zomerdijk 9E

7942 JR  Meppel

Copyright © 2019 Mieke Bos  | Privacystatement  | Algemene voorwaarden

  • 266px-Instagram_logo_2016.svg
  • Twitter Classic
  • LinkedIn Social Icon

Correspondentieadres:
Jan van Arkelstraat 5

8325 EC Vollenhove