De Ontwikkelscan

Op basis van één gesprek helderheid over wat er aan de hand is en advies voor verdere ontwikkeling.

Zie je als leidinggevende veranderd gedrag bij een medewerker waar je niet de vinger op kunt leggen, waar je geen grip op lijkt te krijgen? Misschien is je medewerker vaker ziek, lijkt hij minder betrokken te zijn, lijkt alles wat je vraagt te veel en kan hij maar weinig enthousiasme opbrengen voor bepaalde werkzaamheden. 

Leidinggevenden denken bij deze signalen vaak dat de werkdruk van de medewerker te hoog is en willen de medewerker daarom niet belasten met extra taken. Maar meer vragen van een medewerker hoeft niet per definitie een verkeerde keuze te zijn. In tegendeel zelfs! Misschien heeft de medewerker juist meer behoefte aan nieuwe taken of andere werkzaamheden en heeft hij het juist nodig om extra uitgedaagd te worden en wil hij graag meer de kans krijgen om te laten zien wat hij nog meer in zijn mars heeft.

 

Maar hoe kom je erachter wat er aan de hand is en wat de medewerker nodig heeft? 

Herken jij deze signalen bij een van je medewerkers en wil je weten wat er aan de hand is en wat je ermee kunt? 

Of misschien ken jij als medewerker de signalen bij jezelf? Heb je het gevoel dat er iets niet klopt. Je bent niet echt gemotiveerd meer, je sleept je naar je werk ’s ochtends en aan het eind van het weekend zie je tegen de nieuwe week op. Je hebt het gevoel dat er meer in je zit dan er met je huidige werkzaamheden uit kan komen, maar je hebt geen idee hoe je hiermee om moet gaan. 

Dan kom ik graag langs voor een ontwikkelscan. 
Op basis van één gesprek helderheid over wat er aan de hand is en advies voor verdere ontwikkeling.
 

De ontwikkelscan bestaat uit een DiSC-profiel van de medewerker en één gesprek waarin ik het rapport met de medewerker bespreek en we samen verder onderzoeken wat er aan de hand is en wat de medewerker nodig heeft om weer betrokken, bevlogen en met plezier een positieve bijdrage te leveren. Op basis van dit gesprek geef ik een advies voor verdere ontwikkeling. 

De ontwikkelscan ziet er als volgt uit

  • Gesprek (telefonisch of via skype) met de medewerker om uitleg te geven over de ontwikkelscan en het DiSC-profiel. We plannen ook meteen een afspraak voor ons gesprek.

  • De medewerker ontvangt per e-mail de link naar de vragenlijst voor het DiSC-profiel. De medewerker kan deze invullen op het moment dat het hem/haar het best uitkomt. Na het invullen, ontvangt de medewerker het rapport met het profiel in zijn mailbox. 

  • Uitgebreid persoonlijk gesprek van ca. 2 uur waarin ik met de medewerker het rapport doorneem. Ik leg uit hoe bepaalde zaken tot stand komen en geef meer achtergrondinformatie.

  • Tijdens het gesprek verkennen we verder waar bepaald gedrag vandaan komt, wat sterke punten zijn, welke valkuilen er zijn en waar mogelijkheden voor ontwikkeling liggen en wat de medewerker nodig heeft voor verdere ontwikkeling.

Wat levert de ontwikkelscan op

  • Helder inzicht in de gedragsstijl

  • Inzicht in waarom en hoe bepaalde zaken worden gedaan

  • Duidelijkheid over wat er op dit moment voor zorgt dat de medewerker niet volledig tot z'n recht komt

  • Advies over ontwikkelmogelijkheden

  • Tips en handvatten om de verkregen inzichten verder uit te werken en in te zetten

Waarom het goed is de ontwikkelscan met een externe coach te doen
Medewerkers durven vaak niet alles met hun leidinggevende te bespreken. Het delen van ervaringen of toekomstideeën kan heel spannend zijn. Zeker als het gaat over de huidige functie en werkzaamheden of een ontwikkelstap die misschien buiten de organisatie ligt. Hoe graag je als leidinggevende ook zou willen dat alles bespreekbaar is, een medewerker ervaart het vaak anders. Het is daarom goed als een medewerker dit gesprek kan voeren met een externe coach. Als ervaren adviseur, trainer en coach beschik ik over de juiste expertise om deze gesprekken te voeren en helderheid te creëren. De medewerker kan makkelijker zijn verhaal doen, kan vrijuit spreken en we halen de essentie van wat er speelt boven water.

Belangrijk om te weten
Bij DiSC zijn er geen goede en slechte antwoorden en bestaan er geen goede en slechte profielen. Het is een weergave van jouw gedragsstijl, met jouw kwaliteiten en mogelijke valkuilen. Het DiSC-rapport is persoonlijk en vertrouwelijk. Ik deel dit rapport of uitkomsten ervan nooit zonder jouw toestemming met anderen. Tijdens ons gesprek bepalen we samen hoe de terugkoppeling naar je leidinggevende plaatsvindt. 

Investering
De kosten voor De Ontwikkelscan bedragen € 397,- excl. btw.

Wil je meer informatie, kennismaken of aanmelden? Neem dan contact met me op via contact@mieke-bos.nl of 06 41 75 78 38.